נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

ראייה טובה – כי ככה מצליחים בלימודים

אותיות

הילד מתקשה בלימודים? מחקרים מראים כי בין 10 עד 15 אחוז מהילדים בגילאי בית הספר היסודי סובלים מבעיות ראייה, ומתוך אלו כ-60 אחוז סובלים גם מלקויות למידה שונות

הנובעות מהקושי בראייה.

יש לציין כי מדובר לא רק בבעיות מיקוד אלא לעיתים גם בבעיות עיבוד.

איזה בעיות ראייה קיימות ואלו בדיקות כדאי לבצע בגילאים מוקדמים? על כך בכתבה הבאה.

 

יעילות הראייה – הצד הטכני הקשור בעין עצמה

כאשר אנחנו מדברים על בעיות ראייה, אנחנו בדרך כלל מבדילים בין בעיות הקשורות ביעילות הראייה ומושפעות מתפקוד העין, ובין בעיות בעיבוד הראייה הקשורות לבעיות קוגניטיביות והתפתחויות. בגילאים המוקדמים חשוב לבצע בדיקות לשני התחומים על מנת לזהות בעיות בהקדם האפשרי, ולספק להן טיפול מתאים. בעיות ביעילות הראייה הן בעיות הקשורות בנושאים כמו קוצר ראייה, מיקוד ראייה, רוחק ראייה, אסטיגמטיזם ובעיות הקשורות למעקב או מיקוד של שתי העיניים. בעיות אלו מתגלות בדרך כלל במהלך הלימודים בבית הספר היסודי, אך יכולות לפגוע בתפקוד של ילדים גם בגן. אם אתם מזהים בילדכם תסמינים כמו כיווץ עיניים, שפשוף עיניים, עיניים דומעות או תלונות על ראייה כפולה, ראייה מטושטשת, אותיות או מילים זזות או קושי בהבנת הנקרא, יכול להיות שמדובר בבעיית ראייה אשר אבחון מוקדם שלה יסייע רבות במציאת טיפול יעיל ואפקטיבי.

 

עיבוד ראייה – הצד הקוגניטיבי הקשור במוח

צד נוסף של בעיות ראייה, אשר עלולות להתפתח בגיל צעיר ולהשפיע על יכולות התפיסה והלמידה של הילד, הוא בעיות של עיבוד ראייה. מדובר באוסף של בעיות הקשורות ביכולת של הילד להבין את המידע הוויזואלי שהוא קולט. מדובר בבעיות כמו צידיות, תפיסת צורות, כיווניות, זיכרון ראייתי וחיבור מוטורי ראייתי. בעיות בעיבוד ראייה מופיעות בדרך כלל בגיל מוקדם, ומשפיעות על היכולת של הילד לתפוס רעיונות ועקרונות בסיסיים. בעיות עיבוד ניתן לזהות באמצעות אחד או יותר מהתסמינים הבאים: קושי בהבחנה שבין ימין לשמאל, קריאה הפוכה או בשני הכיוונים, היפוך אותיות, קושי בזיכרון של אותיות ומספרים, בלבול בין צורות בעלות הבדלים קטנים, טעויות במילים עם התחלה דומה, קושי בזיהוי של מילים או אותיות, קושי ביצירת תמונה מתוך קריאה, קושי בביצוע משימות הדורשות יותר משלב אחד, קושי בפתרון בעיות מתמטיות וכן קושי בלמידת האלף בית. בעיות אלו, הקשורות בתהליכי למידה, יכולות להיות תוצאה של בעיה אחרת הקשורה בראייה, ואבחון מוקדם של בעיה כזו יכול לסייע משמעותית לפתרונן ולתרום להתפתחות תקינה של הילד.

 

ביצוע בדיקות והתאמת משקפיים

לאור האמור לעיל, חשוב לבצע בדיקות שגרתיות אצל ילדים כבר בגילאים מוקדמים, על מנת לזהות בעיות ולפתור אותן בשלב מוקדם. חשוב לבצע בדיקות נרחבות ולא רק בדיקות 6/6 הבודקות קוצר ראייה. בדיקות כמו הרחבת אישונים ובדיקת קרקעית העין וכן בדיקות מיקוד בתנועה, יכולות לסייע בזיהוי בעיות ראייה שונות. בנוסף, ניתן להתאים לילדים משקפיים כבר מגיל 6, אבל בגילאים צעירים ניתן להתמודד עם בעיות ראייה גם באמצעות תרגילים שונים.

 

בדיקה רפואית

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא בריאות